Sinds mensenheugenis maken we gebruik van al het moois en krachtigs wat de plantenwereld te bieden heeft. De natuur biedt veel mogelijkheden om mens en dier te genezen, daaruit is fytotherapie ontstaan.
Fytotherapie is de wetenschap van de kruidengeneeskunde. Het is een discipline waarbij je gezondheidsklachten behandelt met plantaardige middelen: planten(delen), kruiden en extracten, die al dan niet bewerkt zijn. Fytotherapie maakt een belangrijk onderdeel uit van de natuurgeneeskunde.
Fytotherapie is een ondersteunende methode binnen de natuurgeneeskunde die klachten en symptomen aanpakt door middel van het gebruik van planten en kruiden. Dit is een natuurlijke manier om het lichaam te zuiveren en het evenwichtig functioneren van organen te stimuleren zonder invloed van chemische middelen.
Net als bij de klassieke geneeskunde focust fytotherapie zich op een specifiek ziektebeeld of een specifieke gezondheidsklacht. Het verschil is dat er vooral wordt gestreefd naar een ‘rustig herstel’ van het natuurlijk evenwicht van het lichaam. Dus geen ‘grote stappen-snel thuis’ principe.
Kruiden- en plantencomplexen kunnen worden gemaakt van zaden, wortels, bladeren, bloemen, schors of hele kruiden. Een complex kan een (etherische of plantaardige) olie, tinctuur, poeder of een thee zijn. Op basis van de resultaten van de intake wordt het effectiefste complex gekozen, deze is uniek voor elke cliënt en in overeenstemming met de zes principes van de natuurgeneeskundige praktijk. De gebruikte kruiden- en plantencomplexen kunnen aangepast worden naarmate de symptomen verbeteren.
Als natuurgeneeskundige houd ik altijd rekening met de eventuele contra-indicaties en de mogelijke interacties tussen de voorgestelde natuurlijke middelen en de medicatie of supplementen die je al gebruikt.